English  
  Home  
  Over Ons  
  Middeleeuwse activiteiten  
  Fotogalerij  
  Contact  

        


 Middeleeuwse activiteiten.

Middeleeuws Leven verleent medewerking aan historische- en middeleeuwse festiviteiten.

Tevens zijn wij inzetbaar op (kerst-)markten, dorps- en zomerfeesten, fairs en feesten etc. Wij verzorgen ook levende geschiedenislessen op scholen.

Hieronder ziet u een overzicht van onze middeleeuwse activiteiten:

 

De Middeleeuwse Kraam

In de Middeleeuwse Kraam kan de jeugd vanaf zes jaar schieten met speciale kinderkruisbogen, deelnemertjes ontvangen na afloop een diploma middeleeuws boogschieten. Verder liggen in de kraam diverse voorwerpen zoals zwaarden, helmen, maliën, kerkerattributen, etc. Bij voldoende ruimte kunnen er eventueel extra kinderspelen rondom de kraam plaatsvinden (zie foto's)

Een middeleeuwse "cleermaecker" is eveneens bij de kraam aanwezig en toont het middeleeuwse ambacht van kleding maken. De kleermaker geeft uitleg over middeleeuwse kleding en demonstreert diverse naaitechnieken en leert kinderen o.a. vingervlechten.

     Uitleg over de Engelse longbow             Schildschieten vanaf 6 jaar            Maliën, helmen, boeien, bordspellen etc.


                

        Hoefijzerwerpen                                          Middeleeuws vingervlechten                                        Het hengelspel


Middeleeuws Koken

Als aanvulling op de Middeleeuwse Kraam kan ook een demonstratie middeleeuws koken gegeven worden. De kockinne bereidt een eenvoudige maaltijd boven traditioneel hout- vuur en geeft tekst en uitleg over middeleeuws koken en recepten. Publiek wat hierin geïnteresseerd is kan van de maaltijd een hapje proeven. Een middeleeuws gedekte tafel met eet- en drinkgerei hoort er natuurlijk bij.

                        

                       Middeleeuwse gedekte tafel                                                                                        Middeleeuws Koken


Middeleeuws boogschieten met de Engelse Longbow

Onze middeleeuwse groep kan in combinatie met de hierboven omschreven Middeleeuwse Kraam en de kookdemonstratie een publieksdemonstratie schieten met de traditioneel handgemaakte Engelse Longbow verzorgen. De Longbow heeft vele roemruchte veldslagen in de 14e en 15e eeuw beslist. Middeleeuws Leven beschikt over diverse Longbows voor volwassenen, tieners en kinderen vanaf zes jaar.  De jongsten schieten onder begeleiding van een instructeur veilig met rubber doppen (blunts) voorop de pijlen op ridderfiguren. Tieners en volwassenen schieten op het blazoen. Het boogschieten kan eventueel ook als zelfstandige activiteit worden aangeboden. In overleg kan er ook een competitie worden opgezet. Voor deze activiteit is een grasveldje van plm. 8 x 12 meter nodig.


Middeleeuws boogschieten, diverse doelwitten en verschillende pijlpunten.


Middeleeuws Zwaardvechten

Medieval and renaissance swordfighting

De zwaardvechters van Middeleeuws Leven tonen hun kunsten overeenkomstig bewaard gebleven middeleeuwse manuscripten. Zij bekwamen zich in het gebruik van het langzwaard, in dolk- en mesvechttechnieken en in het ongewapende gevecht, en trainen hiervoor twee keer in de week bij de vereniging MARS - Vechtschool voor middeleeuwse krijgskunsten Noord-Nederland. Nadere informatie: www.mars-swordfighting.com. De zwaardvechters van Middeleeuws Leven verzorgen middeleeuwse showgevechten en zwaardvechtdemonstraties in combinatie met professionele workshops voor volwassenen en jongeren. Ook geven zij workshops op scholen waarbij tevens uitleg over diverse wapens en harnasonderdelen wordt gegeven.


Middeleeuwse smederij

Een middeleeuws ridderkampement is natuurlijk niet compleet zonder een fraaie veldsmederij. Op ambachtelijke wijze worden demonstraties middeleeuws smeden gegeven door een wapen- en harnassmid. Jaarmarkt en vermaak in de late middeleeuwen

(Marskramers / cleermaeckers met handelskar)

In de middeleeuwen werd vaak een jaarmarkt gehouden, gekoppeld aan de dag waarop de plaatselijke kerk voor het eerst in gebruik was genomen en werd gewijd. Dit werd gevierd met een feestelijke processie, waarbij allengs ook handelsactiviteiten en vermaak hun intrede deden. De 15e eeuwse marskramer en cleermaecker van Middeleeuws Leven met hun fraaie middeleeuwse handelskar zijn mobiel inzetbaar op elk evenement. Compleet met demonstratie kledingmaken, en allerhande attributen.


Feest?

Heeft u iets te vieren? 15e eeuwse poortwachters heten uw gasten van harte welkom. Getrainde middeleeuwse zwaardvechters zorgen voor de nodige entertainment tijdens uw feest.

 

Planning nieuwe activiteiten.

Middeleeuws Leven zit nooit stil. Achter de schermen zijn wij steeds druk met het onderzoeken en uittesten van middeleeuwse onderwerpen die een aanvulling kunnen betekenen voor ons historisch genootschap.Middeleeuwse Pestdokters

Momenteel werken wij aan het onderdeel pestdokters. Als loopgroep in historische optochten of als act op evenementen. De pestdokters van Middeleeuws Leven voelen zich al snel thuis tussen het publiek en gaan op zoek naar mogelijke patienten om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen.

 

 

                                                                                    

 

 

 

Living History Group: Middeleeuws Leven Assen ®. Alle rechten voorbehouden. © Copyright 2007-2015